Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Στίχοι γροθιά

Στην σημερινή εποχή της στιχοπλημμύρας είναι δύσκολο να βρεις κάποια ποιήματα που αγγίζουν την Πλατωνική ρήση: "όταν σκέφτεσαι η ψυχή μιλά στον εαυτό της".
Ανοίγοντας την ποιητική συλλογή της Νάντιας Γαβαλά "τριανταοκτώ τριαντάφυλλα" από τον πρώτο στίχο αντιλαμβάνεσαι ότι η κοινωνία μας δεν έχει "βαλσαμωμένους λεξοπολτούς" ανθρώπου, αλλά, ανήσυχα μυαλά που δύσκολα τιθασεύονται στην "ουδέτερη στάση σκουπιδιών" και υπηρετών των "εργολάβων της καταστροφής" με τις "μοντέρνες μηχανές σε ένα στερέωμα χωρίς ουρανό και λύτρωση που δεν παραχωρεί καμία προσδοκία διαφυγής, ούτε υποψία δε σας περνά ότι θα πεθάνετε όλοι σα χοίροι".
Όλοι οι στίχοι είναι γροθιά στην κοινωνική ελίτ, νιώθεις να καταγράφει τις δικές σου κρυφές σκέψεις, σε ατσαλώνει για να αντιδράσεις, να φωνάξεις ότι δεν είσαι σκόνη που με το πρώτο φύσημα του αέρα θα χαθείς, αλλά, ήρθες για να γράψεις ιστορία, είσαι άνθρωπος με δικαιώματα στη ζωή, δεν είσαι προδοσίας του προορισμού σου, δεν είσαι χοίρος που σε θέλει το κατεστημένο σήμερα, δεν είσαι "...εγκέφαλος, ντουφεκισμένη εξουσία, κέλυφος εντολών... που διεπεραιώνει τον βιολογικό του προορισμό" στα "αποκαϊδια μιας ταβέρνας" που θα βάζει την ελληνικότητα και τη φύτρα σου στη ζυγαριά ανάμεσα στον Περικλή και κάποιον ξενόφερτο τηλεστάρ.
Πολλοί είναι οι λόγοι που τα ποιήματα της Νάντιας Γαβαλά πρέπει να διαβαστούν, να ακουστούν. Δεν είναι όμορφα στολισμένες λέξεις, αλλά, έχουν τη φλέβα του Κάλβου, τη σκέψη του Κάφκα,την αγωνία του Ρίτσου, τη μελωδία του Θεοδωράκη και το όνειρο του Πλωτίνου Ροδοκανάκη που έλεγε ότι "ερχόμαστε (στη ζωή) για να γίνουμε ανοιξιάτικη χλόη" λουλούδια για να ομορφαίνουν τον κόσμο μας.
Ο στίχος καλοδουλεμένος, απλός, κατανοητός, με βαθιά νοήματα, και όχι απλά συνθήματα για να γαργαλάνε ευχάριστα τα αυτιά μας. Μέσα από τον ερωτικό της λόγο ανθίζουν λουλούδια που ευωδιάζουν και διεγείρουν συνειδήσεις.
Τη σύνθεση αυτή, δημιουργεί η ποιήτρια για να εκφραστεί και να ανατρέψει τους δήθεν και τα δήθεν, και να αφυπνίσει τους αλλοτριωμένους της εποχής μας.

Χρήστος Χαλαζίας, δημοσιογράφος - συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου